Bajai halászlé (hungarikum)

Oktatás

Általános

Manda ID
391284
Cím
Bajai halászlé (hungarikum)
Leírás
A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum színes felvételén halászlé látható tálalva, evőeszközök, borospoharak, császárzemle, zöld és piros paprika mellette. Az ínycsiklandó hagyományos magyar ételnek, mint ahogy a képen is látszódik elmaradhatatlan kelléke a magyar pirospaprika, ez adja a halászlé jellegzetes színét. A 19. századtól különféle készítési hagyományok alakultak ki a Tisza mellett, a Duna mindkét oldalán, a Balatonnál, a halásztanyákon és a polgári konyhákon. A bajai halászlevet tartják a legtradicionálisabb halászlének, mert az egyszerű halászemberek számára akár (korábbi besózással) fél óra alatt elkészíthető tápláló étel, sűrűségét a felhasznált hal mennyisége és a víz mennyisége szabja meg. A bajai halászlé 2013-ban bekerült a Hungarikumok Gyűjteményébe.
Földrajzi vonatkozás
Budapest

Kompetencia

Kompetencia
Szociális és állampolgári kompetencia
Évfolyam
5-8. évfolyam
Módszertani javaslat
Műveltségi terület
Életvitel és gyakorlat

Adatok exportálása: