Mezőtúri sárga ólommázas díszes lekváros fazék

Oktatás

Általános

Manda ID
490920
Cím
Mezőtúri sárga mázas, virág és levél mintás lekváros fazék (1951)
Leírás
A túrkevei Finta Múzeum tulajdonát képező lekváros fazékként regisztrált (1951) mezőtúri cserépedény, melynek felső peremét a mester a füllel átellenben kiöntő ívvel formázta, korában több funkciót ellátó hétköznapi tárgy lehetett. Olykor kancsónak, köcsögnek, bödönnek, kantának, avagy nagy szilkének is nevezték, s egyaránt tartottak benne vizet, készételt, zsírt, tejet és tejtermékeket. Az edény egyik oldala közepes mértékben megfüstölődött, ami lehet a kemencében történő használat következménye, avagy hosszabb időt tölthetett a repedezett, füstölgő búboskemence vagy cserépkályha tetején. A kicsorbult/sérült peremű, mérsékelten domború hasú, egy fülű égetett agyagedény kidolgozását tekintve nem a fazekas munka műremeke: A korongozás végi felületsimítás, a perem egyenetlen kidolgozása, a fül megformálása és illesztése inkább már iparos, mint mesteri munkára vall. Az Arad szomszédságában lévő Dud község bányájából szállított földfesték színétől a ’dudi- sárga’, az okkersárgához közelítő alapszínű égetett mázas edény palástját/hasát írókázott körbefutó virágos-leveles minta, virágfüzér ékesíti. A feketével kontúrozott kitöltött zöld levelek és a pirossal (téglaszínnel) pingált, részlegesen zárt virágmotívumok monoton ritmusát apró fehér-kék virágok/színfoltok élénkítik. A leveles virág ornamentikát a fazék hasa alján és a pereme alatt körbefutó tojásdad türkiszkék pöttyek keretezik. A fül tövébe a mester vagy a tulajdonos monogramját pingálták. A díszítés összhatásaként a magyaros színvilág dominál. (kobzosBBL) „Lekvárt, mondjuk éppen szilvalekvárt főzni jó dolog, bár a 21. században már elég kevesen művelik Magyarországon ezt a tudományt. Helyette vásárolhatunk olyan szilvalekvárnak csúfolt kulimászokat, amik eme gyümölcsöt csak nyomokban, mondjuk 20-30 százalékban tartalmazzák. Vegyük hát sorban, hogy mit kellene tennünk, hogy a túrkevei Finta Múzeum 3D-ben digitalizált, 23 centiméter magas lekváros bödönét megtölthessük hamisítatlan szilvalekvárral. Mindenek előtt nem árt, ha van néhány szilvafánk, lehetőleg a besztercei fajtából. Mert ez talán jobban ellenáll az áprilisi fagyoknak, amik rátörvén a virágzó fákra, el szokták vinni a termést. Ugyanígy járhatunk, ha a kedvezőtlen időjárás a méhek járását akadályozza meg, nélkülük bizony üres marad a fánk. Ezután már csak a sűrű jégveréstől kell tartanunk, ha eme istencsapását is megússzuk, jöhet az őszi „betakarítás”. Aminek újabban olyan divatja alakult ki, hogy leteregetik a fák alját nejlonokkal, és az erre lerázott, levert szilvát így könnyebben csoportosítják egy helyre. Eleink ezzel a lehetőséggel nem nagyon éltek, így a kellő időben szüretelve megfelelően érett, így elég cukrot tartalmazó szilvához jutottak. Szilvaszüret után mindenek előtt jól meg kell mosni a gyümölcsöt, és kezdődhet is a főzés. Amelynek kellékei közül a sárral körbetapasztott vörösréz üstöt kell először megemlíteni, amit az erdélyi kalderás cigányok készítenek el a legjobban manapság. Az üstbe először egy kisebb adag szétnyomkodott szilvát hevítünk, ez a ciberézés, vagy előfőzés. Amikor ez megfelelő állagú lesz, magozatlanul rátesszük az első adag gyümölcsöt. Lassú tűzön, állandó kevergetés mellett főzzük as zilvából a híg penyőt, amit aztán egy rostán átpasszírozunk. Így kikerül belőle a mag és az szét nem főtt héjdarabok. Ezután jön a sűrítés kényes eljárása, ahol ismét csak elengedhetetlenül fontos a massza állandó és egyenletes mozgatása. A sűrítés pedig addig tart, míg a főzőkanálon meg nem áll a lekvár úgy, hogy egy csepp sem esik le a széléről. Azt persze nem tudni, hogy ilyen szilvalekvárt tároltak-e ebben a túrkevei „lekváros fazékban”. Talán igen, talán nem, minden estre én a barackíznek több esélyt adok. Barackból ugyanis talán több van Túrkeve környékén.” (Pálffy Lajos: Szilva, de inkább barack) http://mandarchiv.hu/cikk/6743/Szilva_de_inkabb_barack
Földrajzi vonatkozás
Túrkeve

Kompetencia

Kompetencia
Matematikai kompetencia
Évfolyam
9-12. évfolyam
Módszertani javaslat
Műveltségi terület
Matematika

Kompetencia 2

Kompetencia 2
Természettudományos és technikai
Évfolyam 2
9-12. évfolyam
Módszertani javaslat 2
Műveltségi terület 2
Ember és társadalom

Adatok exportálása: