6881 - 6885 találat a 7799 közül.

A magyar anekdotakincs

Oktatás

Általános

Cím
A magyar anekdotakincs
Leírás
Tóth Béla válogatása a magyar anekdotakincsből. Tóth Béla azt a föladatot kapta 1882-ben, hogy tudósítson a tiszaeszlári perről. A mendemonda szerint azért esett rá a választás, mert megbízói azt remélték: tárgyilagosságával valamiképp ellensúlyozni fogja az elfogultnak, filoszemitának tartott Eötvös Károlyt. Nem is okozott csalódást. Már ami a tárgyilagosságot illeti. Leutazott a per színhelyére, Nyíregyházára, s első dolga volt, hogy megkeresse a vád tanúját. Erre így emlékezett maga Tóth Béla: „Fél órát beszélgettem a koronatanúval és a fejemet fogva szaladtam le a lépcsőn. Ilyen hallatlan rossz és hazug darabot játszani a világ előtt, Magyarország jó hírnevének rovására. És, hogy még én segítsek az ország ilyen megaláztatásában. Hát huszonöt Dariusnak sincsen annyi kincse, hogy én ezt megcselekedjem.” Visszajött Pestre, összeveszett megbízóival, állását is föladta. Máig szóló kemény leckét adva mindazoknak, akik saját hasznuk érdekében szakadatlanul kiárulják nemcsak a tényekre alapuló igazságot, hanem az ország érdekeit, keltve rossz hírét, hozzájárulva lejáratásához – júdáspénzért. _x000D_ Ez az életéből vett apró anekdota az ő anekdotagyűjteménye elé kívánkozik, hiszen jellemzi karakterét. Megfontoltság, körültekintés, ragaszkodás a tisztességhez, a magyar nemzet megbecsülése és érdekeinek szem előtt tartása, még saját előmenetelének kockáztatásával is.

Kompetencia

Műveltségi terület
Anyanyelvi kommunikáció

Gulyások

Oktatás

Általános

Cím
Gulyások
Leírás
A fekete-fehér fényképen két férfi - a gulyások, és egy fiú - a bojtár látható viseletben, a szabadban. A fotó a Balatoni Múzeum Fotótárában található.

Kompetencia

Műveltségi terület
Kezdeményezőképesség és vállalkozói kompetencia

Arra van egy kőhíd rakva…

Oktatás

Általános

Cím
Arra van egy kőhíd rakva…
Leírás
Arra van egy kőhíd rakva…(Hortobágyi és hajdúsági pásztortörténetek). Béres András az elmúlt harminc év alatt sok időt töltött a hortobágyi pusztán és a környéken élő pásztorok között. Ez a könyv gyűjtőútjai egyik eredménye, amelyben egy elmúló – napjainkra megváltozott – sajátos életformáról ad képet. A csikósok,a gulyások, a juhászok, a disznópásztorok „személyesen mutatkoznak be”, a valaha elmondott, magnetofonszalagon rögzített történeteiket olvashatjuk a könyv lapjain. Mesélnek a híres csikós számadó, Czinege János tetteiről, az egymás megleckéztetésére kieszelt huncutságokról, a boszorkányos cselekedetekről, a pásztortársadalom kemény igazságtevéseiről, a pusztai asszonyok sorsáról. _x000D_ Az Olvasót a történetmozaikok teljes képpé formálásában a gazdag illusztrációs anyag segíti.

Kompetencia

Műveltségi terület
Anyanyelvi kommunikáció

Hortobágyi pásztor-és betyár nóták

Oktatás

Általános

Cím
Hortobágyi pásztor-és betyár nóták
Leírás
Hortobágyi pásztor- és betyár nóták, dallamokkal. Gyűjtötte és magyarázattal ellátta Dr. Ecsedi István, a dallamokat lejegyezte és magyarázta Bodnár Lajos. Kiadták Debrecenben, 1927-ben. Ez a könyv a Déri Múzeum gyűjteményében található.

Kompetencia

Műveltségi terület
Esztétikai-művészeti tudatosság és kifejezőképesség

Kontyos gulyás kunyhó

Oktatás

Általános

Cím
Kontyos gulyás kunyhó
Leírás
Hortobágy: Pásztormúzeum. Kontyos gulyás kunyhó látható Tulok Ferenc fekete-fehér fotóján. A fénykép a Magyar Fotográfiai Múzeum gyűjteményében található.

Kompetencia

Műveltségi terület
Szociális és állampolgári kompetencia

A találati lista exportálásához szűkíteni kell a találati listát.