10711 - 10715 találat a 10812 közül.

Jutalomutazás

Oktatás

Általános

Cím
Jutalomutazás
Leírás
A Dárdy István-Szalai Györgyi szerzőpáros 1974-ben, amatőr szereplőkkel forgatta ezt a megtörtént eseten alapuló dokumentum-játékfilmet. A más néven fikciós dokumentumfilmnek is nevezett műfajban több magyar rendező készített tényfeltáró, szociológiai, néprajzi hitelességű alkotást. A külföldi kritikusok által Budapesti Iskolának elnevezett alkotócsoportban dolgozott pl. Schiffer Pál és Tarr Béla is. A film eredeti anyagai a MaNDA és Filmintézet gyűjteményében találhatók.

Kompetencia

Műveltségi terület
Esztétikai-művészeti tudatosság és kifejezőképesség

Régi idők focija

Oktatás

Általános

Cím
Régi idők focija
Leírás
A húszas évek mozi- és focivilágát burleszk-pantomim stílusban megidéző film főszereplőjének, Minarik Edének egyetlen szenvedélye a foci. Életcélja, hogy a Csabagyöngye SC bejusson az első ligába. Sándor Pál rendező 1973-as filmje Mándy Iván író A pálya szélén c. kisregénye alapján készült. A főszerepben Gazas Dezső látható. A film eredeti anyagai a MaNDA és Filmintézetben találhatók.

Kompetencia

Műveltségi terület
A hatékony, önálló tanulás

Oktatási módszerek

Oktatás

Általános

Cím
Oktatási módszerek
Leírás
Kurt Lewin szociálpszichológiai kutatásai nyomán Vas Judit (1932-1971) rendezőnő 1968-ban készült filmjében háromféle nevelői légkör kísérleti bemutatását adja. A helyszín egy óvoda. Egy óvónő foglalkozik hónapok óta a filmben látható három csoporttal. A kísérlet kezdetén a csoportok között nem volt különbség. Azóta az egyik csoportban a presszúrára épülő vakfegyelem, a másikban a szabadosság, a harmadikban a belátásra, önfegyelemre alapozott módszerek érvényesülnek. A film e három módszer gyerekekre gyakorolt hatását mutatja be. A film eredeti példánya és dokumentációja a MaNDA és Filmintézetben található._x000D_

Kompetencia

Műveltségi terület
A hatékony, önálló tanulás

Kerítés és kapu

Oktatás

Általános

Cím
Kerítés és kapu
Leírás
A kaposvári Rippl-Rónai Megyei Hatókörű Városi Múzeum gyűjteményében található fényképen a szennai (Somogy megye) Szabadtéri Néprajzi Gyűjtemény egyik telkének kerítés- és kapurészlete látható. A szennai skanzen első portája 1978-ban nyitott ki a látogatók számára. A zselici település néprajzi múzeuma a Délnyugat-Dunántúl népi építészetének átmentett örökségét mutatja be sz érdeklődőknek.

Kompetencia

Műveltségi terület
Természettudományos és technikai kompetencia

Hosszútávfutás és meditáció

Oktatás

Általános

Cím
Hosszútávfutás és meditáció
Leírás
A 60-as évek végén, a Balázs Béla Stúdióban induló új filmes generáció a szociológiai gondolkodás hangsúlyosabbá tételének igényével lépett fel a hazai filmszakmában, úgy tekintve a filmkészítésre, mint a valóság megismerésének különleges folyamatára. Amikor Schirilla György (1939-1999) hosszútávfutó 1967-ben, a nagy októberi szocialista forradalom ötvenedik évfordulója alkalmából elfutott Moszkvába, a 2216 km-es táv egy szakaszán elkísérte Gazdag Gyula rendező és filmes stábja is. Az elkészült rövidfilm egyszerre portré és szatíra: egy különc sportoló rendhagyó bemutatása és a korabeli magyar társadalom és politikum gunyoros karikatúrája. A film eredeti példányát a MaNDA és Filmintézet őrzi.

Kompetencia

Műveltségi terület
Kezdeményezőképesség és vállalkozói kompetencia

A találati lista exportálásához szűkíteni kell a találati listát.