12076 - 12080 találat a 12798 közül.

Ilyen az élet

Oktatás

Általános

Cím
Ilyen az élet
Leírás
Révész János (1863-1933) a 19. századi társadalmi-, vallási szokásokat és a mindennapi családi élet menetét mutatja be. Az író hétköznapi emberek elbeszéléseivel, versrészletekkel színesíti meg a művet, kitér az akkori házasodási, szórakozási szokásokra, valamint a gondolkodásmódra. A könyvet 1892-ben adták ki Nagybányán.

Kompetencia

Műveltségi terület
Anyanyelvi kommunikáció

A Gestapo Magyarországon: A terror és a rablás történetéből

Oktatás

Általános

Cím
A Gestapo Magyarországon: A terror és a rablás történetéből
Leírás
Szita Szabolcs könyve az első kísérlet a német Titkos Államrendőrség magyarországi történetének összefoglalására. A szerző áttekinti a hitleri birodalom biztonsági szerveinek kiépítését, a titkosrendőrség hatalmának kiterjesztését. Bemutatja, hogy a Gestapo eredményesen épített a besúgókra, a feljelentések garmadájára, de a fizikai és lelki erőszak minden válfajára is. Bizonyítható, hogy a Gestapo Magyarország német megszállása előtt is dolgozott magyar földön. Ügynökhálózatában a magyar társadalom számos rétegéből tudott besúgókat szervezni, de bizton számíthatott a német birodalmi állampolgárokra, a hitleri rezsimmel rokonszenvező német ajkúak titkos vagy nyílt támogatására is. A német titkosrendőrség Magyarország 1944. március 19-i német megszállása után ezreket vett őrizetbe, a legtöbbjüket előre elkészített listák alapján. A terror mellett a Gestapo a rablást is gyakorlottan végezte, de a zsarolás szintén a német terrorszervezetek apparátusának fegyvertárába tartozott: a Gestapo valóságos emberkereskedelmet folytatott. A legnagyobb fogás a magyar iparmágnás családok kifosztása volt. Az olvasó képet kap a Hain Péter vezette magyar Gestapo tevékenységéről, a megfélemlítésen alapult rablások sorozatáról is. A kötet az egyéb új kutatási eredmények mellett bemutatja az eddig feldolgozatlan komáromi kiszállítások menetét és módszerét. A könyvet 2002-ben adták ki Budapesten.

Kompetencia

Műveltségi terület
Szociális és állampolgári kompetencia

Magyarország a két világháború korában, 1914-1945

Oktatás

Általános

Cím
Magyarország a két világháború korában, 1914-1945
Leírás
Ormos Mária ebben a könyvben Magyarország sorsát vizsgálja 1914-1945-ig. Azt fürkészi, hogy a magyar történelmet remény és kétségbeesés, függetlenség és elesettség, demokrácia és diktatúra, viszonylagos fejlődés és visszaesés kíséretében milyen erők hajtották. Mennyiben szőtték sorsuk szálait maguk a magyarok, illetve mennyiben határozta meg e történelmet a földrajzi helyzet és a térségbe behatoló nagyhatalmi érdek és politika? Meddig terjedt a kiszolgáltatottság, és hol kezdődött, miben állt a magyarok felelőssége saját történelmükért? Úgy tűnik, hogy egy ilyesfajta összefoglalást lehetővé tesznek, sőt úgyszólván megkövetelnek azok az utolsó 10-15 évben elért tudományos eredmények, amelyeket a magyar történészek felmutattak. A szerző nem tudományos feldolgozást kínál a t. Olvasónak, hanem egy érthető áttekintést minden érdeklődőnek, és elsősorban a hazai és a nem hazai történelemtanároknak, diákoknak, egyetemistáknak. A könyvet 1998-ban adták ki Debrecenben.

Kompetencia

Műveltségi terület
A hatékony, önálló tanulás

19. századi magyar történelem, 1790-1918

Oktatás

Általános

Cím
19. századi magyar történelem, 1790-1918
Leírás
A „hosszú” XIX. század magyar történelmét bemutató egyetemi tankönyv – amely az első kiadás bővített, javított változata – korszerű, új kutatásokon alapul. Megjelenése nem csupán a felső-oktatás, hanem az egész közoktatás, a szakközönség és az érdeklődők számára is rendkívül fontos, hiszen igen sok romantikus elképzelés, hivatkozás és vita kötődik a korhoz. A hiteles, összefoglaló ismereteket nyújtó szakkönyv a történelemtanárok továbbképzéséhez is nélkülözhetetlen. A kötet szerzői elismert magyar történészek: Csorba László, Dobszay Tamás, Fónagy Zoltán, Gergely András, Kövér György, Pajkossy Gábor, Pölöskei Ferenc, Tóth Zoltán. A tankönyvben megtalálhatók a szöveggyűjteményre vonatkozó kereszthivatkozások is.A könyv 1998-ban jelent meg a Korona Kiadó gondozásában.

Kompetencia

Műveltségi terület
Szociális és állampolgári kompetencia

Fibula

Oktatás

Általános

Cím
Fibula
Leírás
A római korból származó bronz, trapéz átmetszetű kengyellel, ép rugós szerkezettel és tűvel rendelkező fibula. Lelőhely: Csákberény. (Fibula, másként tűs ruhakapocs, mellyel az ókorban általában a köpenyt vagy felsőruhát tűzték össze a vállon)

Kompetencia

Műveltségi terület
Szociális és állampolgári kompetencia

A találati lista exportálásához szűkíteni kell a találati listát.