6 - 10 találat a 12808 közül.

Liebig-kártyák

Oktatás

Általános

Cím
Liebig-kártyák
Leírás
A hívóképen (első két kép) „A jelenetek egy étterem életéből” című sorozat 4. kártyája: „Ej, milyen hamar megváltozott!” A kártyasorozat egy képzeletbeli korabeli étterem történetét jeleníti meg a kezdetektől a hírnév eléréséig. A kártya képes oldalán egy múlt századfordulós éttermet (lokált) ábrázoló életkép, alul a Liebig-húskivonat doboza. A hátoldalon német nyelven a termék adatai, illetve egy, a húskivonattal készíthető recept (ürüborda kelkáposztában) leírása olvasható. Balra monokróm rajz: töprengő konyhafőnök. / A 19-20. század fordulójáról származó Liebig-reklámkártya a budapesti Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum gyűjteményének darabja.

Kompetencia

Műveltségi terület
Szociális és állampolgári kompetencia

Liebig-kártyák

Oktatás

Általános

Cím
Liebig-kártyák
Leírás
A hívóképen (első két kép) „A jelenetek egy étterem életéből” című sorozat 1. kártyája: „Az étterem új és pompásan díszített!” A kártyasorozat egy képzeletbeli korabeli étterem történetét jeleníti meg a kezdetektől a hírnév eléréséig. A kártya képes oldalán egy múlt századfordulós éttermet (lokált) ábrázoló életkép, alul a Liebig-húskivonat doboza. A hátoldalon német nyelven a termék adatai, illetve egy, a húskivonattal készíthető recept (burgonyasaláta) leírása olvasható. Balra monokróm rajz: nyeles edényben ételt kevergető szakácsnő. / A 19-20. század fordulójáról származó Liebig-reklámkártya a budapesti Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum gyűjteményének darabja.

Kompetencia

Műveltségi terület
Szociális és állampolgári kompetencia

Liebig-kártyák

Oktatás

Általános

Cím
Liebig-kártyák
Leírás
A hívóképen (első két kép) a „Szárnyaslakoma” című kártya. A kártya képes oldalán szárnyassülttel megrakott tálcát tartó női alak és a Liebig Társaság húskivonatának tégelye látható. Hátoldalán magyar nyelvű termékismertető és egy kis kukta igényes grafikája. A 19. század végéről származó Liebig-reklámkártya a budapesti Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum gyűjteményének darabja.

Kompetencia

Műveltségi terület
Szociális és állampolgári kompetencia

Liebig-kártyák

Oktatás

Általános

Cím
Liebig-kártyák
Leírás
A hívóképen (első két kép) „A híres kolosszusok (szobrok)” című sorozat egyik kártyája: A nagy Szfinx (55 m hosszú, 20 m magas). Képes oldalán az egyiptomi Szfinx-szobor a gízai piramisokkal, előtérben II. Ramszesz fáraó fogata: „II. (Nagy) Ramszesz elindul a Szfinxhez, hogy hódoljon neki”; falul a Liebig-húskivonat doboza. A hátoldalon német nyelvű termékismertető: „Manapság (már) minden háziasszony tud erős és ízletes ételeket készíteni, akár egyszerű hozzávalókból is. A vad- és szárnyas-, hús- és halételeket, mártásokat, leveseket és főzelékeket sokkal ízletesebbé tehetjük és feljavíthatjuk egy kis Liebig-féle húskivonat hozzáadásával, amivel egyúttal időt, fáradságot és pénzt is spórolhatunk.” Alatta ismeretterjesztő szöveg olvasható a Szfinxről: „Szfinxnek nevezzük az oroszlántestű, emberfejű fekvő kőszobrot: mellső lábai előre nyújtva, hátsó lábai teste alá húzva. Asszíriában és különösen Egyiptomban találunk Ilyen alkotásokat, ahol általában uralkodók ábrázolásaként szolgálnak, mint ahogy azt a homlokon lévő Ureusz kígyó bizonyítja. (Ureusz kígyó: a fáraó koronáján/fejékén található, támadó kobrát formázó védelmező kígyódísz s egyben felségjelvény). A gízai piramisoknál fekvő, sziklából faragott óriási szfinx a legrégebbi, Kheopsz előtti egyiptomi időkből származik. Egy feltárásakor talált kőtábla szerint Nagy Ramszesz hódolatát mutatta be elődje eme ábrázolásának.” / A 19-20. század fordulójáról származó Liebig-reklámkártya a budapesti Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum gyűjteményének darabja.

Kompetencia

Műveltségi terület
Szociális és állampolgári kompetencia

Liebig-kártyák

Oktatás

Általános

Cím
Liebig-kártyák
Leírás
A hívóképen (első két kép) „A Liebig életéből” című sorozat 3. kártyája: Liebig a giesseni laboratóriumban. A Liebig-húskivonatot reklámozó kártya a gyártó-alapító Justus von Liebig életének egy mozzanatát ábrázolja. A felirat alatt egy kémiai laboratóriumról láthatunk pillanatképet, amint az ifjú Liebig kezében lombikot tartva a körülötte álló kutatóknak magyaráz, akik érdeklődve hallgatják. A kártya jobb felső sarkában az giesseni egyetem épülete, a bal alsó sarokban a csomagolt termék képe látható. A reklámkártya hátoldalán német nyelvű leírás Liebig életének egy korszakáról. „A giesseni egyetem mindössze 22. életévében járó, újonnan kinevezett rendkívüli professzora egy különös férfi volt! Ő nem a szokásos, kitaposott ösvényen járt, új utakon indult el. Ott Giessenben létesítette az első kémiai laboratóriumot kísérleti tanítási céllal. Ezáltal az egyetem a felsőfokú kémiai tanulmányok központjává fejlődött, és minden országból özönlöttek oda diákok, akik ámulattal és lelkesen követték mesterük tanításait. Kiváló vegyészek sokasága képezte magát Liebig irányítása alatt Giessenben, aki mesterien értette, hogyan tegye az általa feltárt új területeket követői számára is járhatóvá. A Lahn partján fekvő kis hesseni városban alapozta meg a világhírnevét a kutató. Az akkori hesseni nagyherceg, I. Lajos, kinek a nagylelkűségének már a párizsi tartózkodásához szükséges anyagi támogatást is köszönhette, hamarosan (1826-ban) rendes professzorrá léptette elő; az is ő volt, aki 1845-ben Liebignek nemesi rangot adományozott. Már azok az érdemek is, amiket Liebig a kémia megalapozásával szerzett, elegendőek lennének ahhoz, hogy neve a tudomány »aranykönyvében« tündököljön. Azonban hamarosan új dicsfény ragyogta be eme ritka nevet. Zsenialitását egy szélesebb (hatás)területen végigjárt további fokozatok a legfelső szintre emelték.” / A 19-20. század fordulójáról származó Liebig-reklámkártya a budapesti Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum gyűjteményének darabja.

Kompetencia

Műveltségi terület
Szociális és állampolgári kompetencia

A találati lista exportálásához szűkíteni kell a találati listát.